Menu Sluiten
jb lewis

James Brandon Lewis Trio

Apple Cores
Anti-/Epitaph

Saxofonist James Brandon Lewis een productieve artiest noemen is een understatement. Hij bestiert bands als Red Lily Quintet en Messthetics en heeft een Spartaanse concertagenda. Ook brengt hij aan de lopende band platen uit die stuk voor stuk bovenmodaal zijn. Apple Cores verwijst naar een essay van jazzkenner/filosoof/dichter Amiri Baraka, die veel invloed heeft op het werk van Lewis.

Het album kwam tot stand met zijn trio bestaande uit Josh Werner (bas/gitaar) en Chad Taylor (drums/duimpiano). Percussionist Stephane San Juan en gitarist Guilherme Monteiro hebben een bescheiden bijdrage op een paar tracks.

Muzikaal eenkennig is de tenorist bepaald niet. Hij richt zijn aandacht op Ornette Coleman, wiens Broken Shadows een uptempo vertolking krijgt. Maar vooral Don Cherry is van invloed op de stukken. Cherry die overigens op het origineel van voornoemd nummer te horen is.

Het trio componeerde binnen twee dagen al improviserend de overige 10 tracks in de geest van Cherry en legde ze ter plekke vast. Geen freejazz in de letterlijke betekenis van het genre. Maar de superieure ritmesectie legt het experimentele kader (hiphop, funk, dub, Afrikaans) voor Lewis’ krachtige, tegendraadse, altijd weer verrassende en toch relatief toegankelijke spel. Hemelbestormende contemporaine jazz.

Marcel Haerkens

Deel bericht

Laatste recensies

Buddy Guy

This Is Buddy Guy! Craft Recordings/Concord In 1968 tekende Buddy Guy bij Vanguard en bracht er zijn tweede studioalbum A Man And The Blues uit.

Lees verder »

Bugge Wesseltoft

Am Are Jazzland Recordings  Toetsenist Bugge Wesseltoft is altijd op zoek naar het experiment. Drie jaar na soloalbum Be Am komt hij met Am Are.

Lees verder »

Efraïm Trujillo

Heroes ZenneZ Records Tenorsaxofonist Efraïm Trujillo brengt met Heroes een geweldig eerbetoon aan zijn illustere voorgangers als Gato Barbieri, Stan Getz en John Coltrane. Geen tribute, maar

Lees verder »

Gerald Clayton

Ones & Twos Blue Note The Bronx, New York was een halve eeuw geleden de bakermat van een muziekrevolutie. Dj’s gingen platenspelers niet meer alleen

Lees verder »