Netflix komt met een nieuwe documentaire over de legendarische soulzanger Sam Cooke. In de loop van het verhaal wordt het meer een ‘who done it’; wie schoot zanger, componist en zakenman dood op de top van zijn roem.
De legendarische soulzanger Sam Cooke werd in 1931 geboren in Mississippi en groeide op in Chicago. In de kerk van zijn vader begon hij met zingen, gospel natuurlijk. Als 19-jarige Sam Cooke verving Sam Cooke de leadzanger van de Soul Stirrers. Zij speelden veel in het zuiden van Amerika, the Gospel Highway ofwel het ‘Chitlin Circuit’. Rassenscheiding en de wetten van Jim Crow waren dagelijkse kost. Sam was een gevierd zanger en vormde in die tijd zijn mening over burgerrechten.
Op een gegeven moment maakt Sam de overstap naar de populaire muziek. Gospelsound met luchtige teksten. Zijn genoot wereldwijd grote faam met zijn liedjes. Chain Gang was het eerste uitgebrachte nummer met een wat meer politieke tekst. Die kant wilde hij op om ze tevens uit te brengen op zijn eigen platenlabel. Sam Cooke was een goed zakenman en haalde goede acts naar zijn label. Door zijn bekendheid kwam hij in contact met burgerrechtenactivisten als Malcolm X en Mohammed Ali. Hij was de eerste artiest die niet wilde optreden in een gesegregeerde zaal.
Dat is in het kort waar de Netflix-documentaire The Two Killings of Sam Cooke over gaat. Het is de levensloop van een fantastische zanger, een rasperformer en een goed zakenman. Was dat de dodelijke combinatie, werd hij gevaarlijk voor anderen? Of was het dodelijk schot inderdaad zelfverdediging van de hoteleigenaar?
De docu laat je achter met meer vragen dan je had. Met prachtige beelden uit een getroebleerd Amerika.