Quincy Jones is op 91-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse muziekgigant begon zijn carrière in jazz, speelde trompet en arrangeerde voor grote bigbands. Door vele samenwerkingen met grote musici bouwde Jones aan zijn oeuvre. De publicist van Jones liet weten, zei dat hij zondagavond thuis in Los Angeles overleed, omringd door zijn familie.
Quincy Delight Jones, geboren op 14 maart 1933 in Chicago, Illinois, is een van de meest invloedrijke figuren in de moderne muziekgeschiedenis. Jones ging van straatschoffie in de South Side van Chicago naar de hoogten van de showbusiness. Hij werd een van de eerste zwarte executives in Hollywood en een buitengewone muziekcatalogus opbouwde die enkele van de rijkste momenten uit de Amerikaanse muziek omvat.
Quincy en Ray Charles
Quincy Jones was 14 toen hij de zestienjarige Ray Charles ontmoette in Seattle. Daar probeerden beiden te overleven met muziek. De twee ontwikkelden een hechte vriendschap en muzikale band die hun carrières zou beïnvloeden. Quincy bewonderde Charles’ ongeëvenaarde talent en vastberadenheid. Ray Charles werd een vroege mentor voor Jones, die hem introduceerde in de wereld van blues en jazz. Samen werkten ze aan enkele van Ray Charles’ vroegste opnames. Daarbij hielp Quincy met arrangementen en composities. Deze samenwerking legde de basis voor Quincy’s diepere begrip van muzikale emotie en complexiteit. Ray Charles inspireerde hem om emotie en innovatie samen te brengen in zijn werk, iets wat Jones later toepaste in zijn jazz- en popproducties. Hun relatie bleef sterk door de jaren heen. Jones beschouwde Charles als een van zijn grootste invloeden. Dit wederzijdse respect versterkte Quincy’s muzikale identiteit en verbond zijn werk blijvend met de wortels van jazz en blues.
Trompettist en arrangeur
In de jaren ’50 begon Jones’ carrière als trompettist en arrangeur. Hij tourde met grote orkest zoals dat van Lionel Hampton en later Dizzy Gillespie. Het was in deze periode dat hij zijn eigen unieke geluid begon te ontwikkelen, geïnspireerd door de swing en bebop-stijlen die populair waren in die tijd.
Jones verhuisde naar Parijs om compositie te studeren bij de befaamde Nadia Boulanger aan het Conservatoire de Paris. Hier breidde hij zijn kennis uit en werkte samen met jazziconen als Charles Aznavour en Henri Salvador. Bij terugkomst in Amerika in de jaren ’60 werd hij een gerespecteerd muziekproducent en arrangeur. Zijn werk op albums van artiesten als Ray Charles, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald en Count Basie vestigde zijn reputatie als een genie op het gebied van jazzarrangementen en orkestratie. Sinatra At The Sands was een van de absolute hoogtepunten uit 1966, Jones arrangeerde de stukken en dirigeerde het orkest bij de opnamen.
Jazz en soul
In de jaren ’70 ging Jones zijn eigen platen uit te brengen, zoals het album Walking In Space, waarin hij jazz fuseerde met elementen van soul en funk. Dit was revolutionair en trok een breder publiek naar de jazzwereld. Zijn muzikale veelzijdigheid en visie maakten hem een pionier in het combineren van traditionele jazz met moderne muziekstijlen, wat de deur opende voor latere fusion-artiesten.
Produceren en organiseren
Wereldwijde waardering kreeg Jones in de 80’er jaren door de productie van de Michael Jackson albums Off The Wall, Thriller en Bad. Waarmee hij een fortuin vergaarde. Hij componeerde voor de televisieseries, organiseerde de feestelijke viering van de inauguratie van president Bill Clinton. Ook regie van We Are The World, de liefdadigheidsplaat voor hongerend Afrika met medewerking van een groot aantal sterren, was in de bekwame handen van Jones.
Hoewel Quincy Jones vooral bekend werd door zijn werk in pop en filmmuziek, bleef zijn jazzachtergrond altijd zichtbaar in zijn muziek. Zijn bijdragen aan de jazz zijn onmiskenbaar, en zijn vermogen om genres te overstijgen en te vernieuwen heeft een blijvende impact achtergelaten. Met 28 Grammy Awards is hij een van de grootste muziekproducenten en een iconische ambassadeur van jazz wereldwijd.
Fotocredits:
Openingsbeeld: By Kingkongphoto & www.celebrity-photos.com from Laurel Maryland, USA – QUINCY JONES, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74900320
Quincy Jones in 1980: By Canadian Film Centre from Toronto, Canada – Quincy Jones and the Slaight Family Music Lab, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35373709