Met de heruitgave van de klassieker Pharoah brengt het Luaka Bop-label een ode aan de legendarische saxofonist Pharoah Sanders. De originele opnamen, die door Sanders zelf nooit waren goedgekeurd, kregen na een flinke opknapbeurt nu wel het keurmerk van de meester zelf.
Recensie van: Dick Hovenga / Foto: Eric Welles-Nyström
Het grensverleggende album uit 1977 ontstond na een misverstand tussen Sanders en toenmalige labelbaas Bob Cummins. Waar Cummins Sanders vroeg naar een plaat met sax en bas, omdat hij dacht dat goed op te kunnen nemen, bracht Sanders een complete band mee naar de studio. In de basis zelfs bijna een rockband, met toetsen en gitaar. Het is bijzondere muziek. Na de plaatopnamen heeft deze band nooit met Sanders opgetreden. Een nieuw album zat er ook niet in.
De ruim 20 minuten durende opener Harvest Time zet de toon. Sanders was die dag in bloedvorm. Op Love Will Find The Way zingt hij in het eerste gedeelte zeer verdienstelijk. Vervolgens speelt hij op zijn sax een dwarse solo, om daarna harmo-nisch terug te komen. Opnieuw een lang uitgesponnen track waarbij de sfeer zowel rock als jazz omvat. In Memories of Edith Johnson duiken woordloze vocalen onder in een spiritueel en psychedelisch raamwerk. Daaroverheen klinkt de sax van Pharoah op magistrale wijze. Het maakt de compositie even spannend als ondoorgrondelijk.
Extra live-opnamen Harvest Time
Bij de boxset zit een extra plaat met twee live-opnamen van de album-opener Harvest Time. Met een compleet andere, kleinere band met daarin Hayes Burnet op bas en percussie, Clifford Jarvis op drums en Khalid Moss op toetsen klinkt Harvest Time sowieso anders. Deze tracks zijn spectaculair goed. De eerste opname, met in het Vlaams gesproken aankondiging, is gemaakt op Jazz Middelheim, in augustus 1977. De compositie wordt door meer percussie en prominenter toetsenwerk, zonder die kenmerkende gitaar van Muñoz, naar grote hoogten gestuwd. De tweede opname komt van Jazz Festival Willisau in Zwitserland in diezelfde periode. Harvest Time klinkt hier als een uptempo jazzclassic met een majestueus klinkende Pharoah. Er gaan verhalen dat de gezondheid van de saxofonist rond deze periode niet goed was, maar bij deze opnamen is daar niets van te merken.
64 pagina’s boekwerk
Het 64 pagina’s tellende boekwerk dat bij deze release is gevoegd, biedt een schat aan informatie over het album. Het bevat allerhande artikelen over het album, en een fascinerend, soms hilarisch interview van Luaka Bop-medewerker Eric Welles-Nystrom met Sanders, maar ook talrijke, niet eerder gepubliceerde foto’s waarvan die vooral van Jazz Middelheim buitengewoon goed zijn.
Pharoah Sanders
Pharoah (boxset incl. Harvest Time Live 1977)
Luaka Bop
Jazz
CD/Vinyl/Digitaal