Saxofonist Paul van Kemenade heeft de Cultuurprijs Noord-Brabant 2020 ontvangen. De uitreiking vond plaats in de Tilburgse concertzaal Paradox. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van €10.000 verbonden.
Paul van Kemenade ontving de Cultuurprijs tijdens een bijzonder, voor deze prijs georganiseerd concert. Van Kemenade trad op samen met de Braziliaanse drumster Maria Portugal, pianist Jasper van ‘t Hof en de elektronica musicus Hans Timmermans van Budha Building. Naast de prijs ontving Van Kemenade een kunstwerk, dat speciaal voor hem gemaakt is door beeldhouwer Guido Geelen.
Vereerd
‘Ik ben verrast en vereerd de Cultuurprijs 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst te mogen nemen. Wat deze prijs voor mij zo bijzonder maakt, is dat het breder dan alleen een muziekprijs is’, aldus Van Kemenade.
Smaakvolle valse lucht
De jury roemde het eigen geluid en de veelzijdigheid van Van Kemenade. ‘Een sappige toon, die met een smaakvolle hoeveelheid valse lucht naar de goede noten toe glijdt. Dat is de basis van het eigen geluid van Paul van Kemenade. Al decennia direct herkenbaar; waar, wat en met wie hij ook speelt. Zijn oeuvre is indrukwekkend. Tientallen cd’s, ontelbare optredens, generaties leerlingen en een festival waar alles mag en niks moet, waar in de beste Brabantse tradities uit verbindingen tussen verschillende disciplines mooie nieuwe muziek voortkomt’, aldus de laudatio.
Paul van Kemenade
Paul van Kemenade (1957) heeft als saxofonist een direct herkenbare, intense toon. Als voorman van de roemruchte Tilburgse jazzscene opereerde hij aanvankelijk in de frontlinie van de avant garde, maar Van Kemenade was ook toen al overduidelijk geworteld in de traditie van grote voorgangers als Charlie Parker en Johnny Hodges.
Van vele markten thuis
Al snel bleek Van Kemenade van vele markten thuis. Hij is bandleider van zijn eigen kwintet en vele ad-hoc ensembles. Maar ook componist van een groot aantal bijzondere stukken, die in de geest van jazzmuzikanten Charles Mingus en Carla Bley veel ruimte bieden voor vrije improvisatie. En tot slot ook als ondernemer, onder meer met zijn eigenzinnige festival Stranger than Paranoia dat insteekt op unieke samenwerkingen. Alleen daar wordt de brug geslagen tussen genres als middeleeuwse polyfonie en geïmproviseerde zang.
Paradox
Met het Tilburgse podium Paradox als vaste thuisbasis stemt Paul van Kemenade veel musici tot inspiratie. Tot op de dag van vandaag leidt hij ensembles van jong talent, onder andere in het Zuid Nederlands Workshoporkest. Voormalige bandleden en leerlingen hebben inmiddels zelf ook hun stempel gedrukt op de Nederlandse jazz.
Afgelopen voorjaar verscheen van Paul van Kemenade en Buddha Building het album Russian Roads, waarover een recensent schreef: ,,Russian Roads is het summum voor Van Kemenade-liefhebbers. De composities zonder terugkerende thema’s zijn een aaneenschakeling van krachtige lyrische solo’s die je tot op het bot opslurpen. Onnavolgbaar.”