Menu Sluiten

Duurzame festivals en concerten? Het kan met deze maatregelen

Als je graag naar concerten of festivals gaat, heb je het misschien al eens opgemerkt: aan het einde ligt overal afval. Ook wordt er tijdens dit soort evenementen vaak veel stroom gebruikt. Gelukkig komen er steeds meer maatregelen vanuit de overheid. Zo moet sinds begin 2024 maar liefst 70% van de plastic wegwerpbekers en servies hergebruikt of gerecycled worden. Maar er zijn nog veel andere duurzame initiatieven om concerten en festivals groener te maken. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

– samenwerking – 

1. Afwasbare bekers en servies

Ga je op een festival of concert een drankje of eten halen? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wegwerp plastic mee. Deze eindigen meestal in de prullenbak of op de grond: niet heel duurzaam dus. Steeds meer foodtrucks en andere tentjes doen op dit soort events hun best om recyclebaar of zelfs afwasbaar servies te gebruiken. Hiervoor betaal je vaak een paar euro extra, die je terugkrijgt zodra je het weer inlevert. Dat scheelt een hoop rotzooi en plastic!

2. Groener energieverbruik

Hoewel de energieprijzen van groene stroom die in Nederland is opgewekt vaak iets hoger liggen dan die van ‘grijze’ stroom, kiezen steeds meer locaties voor de duurzamere variant. Voor festivals buiten de stad blijkt dit echter een grotere uitdaging: veel locaties liggen ver weg van goede aansluitingen. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op dieselaggregaten, een generator die diesel verbrandt om stroom op te wekken.

Wel kunnen ze overstappen op (een combinatie van) batterijen en biodiesel. Grote festivals zoals Lowlands hebben zelfs gebruikgemaakt van een parkeerterrein met maar liefst 90.000 zonnepanelen. Zo kan het dus ook!

3. Duurzamer reizen

Rondom grote evenementen wordt veel gereisd. Zo worden er vaak artiesten overgevlogen, en veel concert- of festivalgangers rijden met de auto van en naar de locatie. Een hoop uitlaatgassen voor een jazz festival of concert dat over het algemeen maar een paar uur duurt. Het is dus belangrijk om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Veel mensen zien dit echter niet zitten als ze ‘s avonds laat nog met de trein of bus naar huis moeten.

Er zijn verschillende oplossingen voor. Zo zouden organisatoren ervoor kunnen kiezen om het evenement op andere tijdstippen in te plannen, waardoor de reizen met het OV vaak minder lang duren. Ook kunnen ze de kosten van een trein- of buskaartje in de prijs van de tickets verwerken, of bij vertoon van een treinkaartje korting geven op drankjes en eten.

Ruimte voor verbetering

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan milieuvriendelijke events. Concert- en festivalgangers kunnen ervoor zorgen dat ze hun afval niet achterlaten, en organisatoren hebben de mogelijkheid om duurzaamheid prioriteit te geven tijdens het plannen van het evenement. Zo kan je zonder schuldgevoel live genieten van je favoriete jazzartiesten!

 

Deel bericht

Laatste nieuws