Saxofonist Sonny Rollins (90) is een van de laatste nog levende jazzlegenden. Maar door een ernstige longkwaal speelt hij niet meer. Hij is nog wel met muziek bezig, in zijn hoofd. We spreken hem naar aanleiding van het nieuwe album Rollins In Holland, de registratie van een fameuze trip in mei 1967.
Nadat Sonny Rollins een jarenlange drugsverslaving had overwonnen, kon hij eindelijk tot wasdom komen. Persoonlijk was hij daar zelf niet van overtuigd. Hoewel hij tussen 1955 en 1959 een aantal glorieuze platen had gemaakt (Tenor Madness, Way Out West, Newk’s Time en A Night At The Village Vanguard), nam hij in 1959 uit onzekerheid een soort sabbatical die twee jaar zou duren. “Ik was zelf niet tevreden over mijn spel, ik voldeed niet aan mijn eigen verwachtingen. Ik zag in dat ik meer moest studeren en dat deed ik op de brug van Williamsburg. Het was een fantastische plaats om te oefenen. Niemand bleef staan, mensen liepen over de brug, deden wat ze moesten doen en ik kon daar blijven staan en blazen, de hele dag, de hele nacht.”
Na zijn rentree speelde Sonny Rollins niet meer in kleine clubs
Rollins kende zijn leven lang twijfel en onzekerheid. Toch vierde hij zijn rentree in 1962 toepasselijk met het indrukwekkende album The Bridge. De saxofonist was weer helemaal in beeld. Dat hield niet in dat hij de neiging verloor om zich soms weer terug te willen trekken. Meestal veranderde dat zijn speelstijl niet ingrijpend, hoewel East Broadway Run Down (1966) en Easy Living (1977) toch andere accenten lieten horen. In de decennia daarna groeide Rollins uit tot een soort ‘elder statesman of jazz’, die door zijn vrouw Lucille vakkundig naar grote concertzalen en festivals werd geloodst. Spelen in kleine clubs was er niet meer bij.
Legendarische tournee door Nederland met Ruud Jacobs en Han Bennink
Maar nog wel in mei 1967 in Nederland. Een legendarische tournee van een week waarin de saxofonist optrad met bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Het nieuwe album Rollins In Holland: The 1967 Studio & Live Recordings bevat opnamen van het mythische Arnhemse concert, stukken uit de Go-Go Club te Loosdrecht (waarvan enkele nooit eerder uitgebracht) en vier tracks die werden opgenomen in VARA Studio 5 te Hilversum. Opnamen die vol enthousiasme werden bijeengebracht door Frank Jochemsen en Jan Brouwer van het Nederlands Jazz Archief.
Rollins herinnert zich deze korte tournee nog goed. “Ik weet dat ik me in die week in Holland enorm heb vermaakt. Ik ging er altijd heel graag naar toe. Er waren zoveel leuke mensen die ik daar kende, ik had er veel speciale vrienden… Daarom ben ik ook heel blij dat deze muziek nu beschikbaar is.”
Het volledige interview met Sonny Rollins, de laatste jazzlegende, is te lezen in Jazzism 6 2020.
Gemist? Geen nood. Alle nummers zijn nog verkrijgbaar in onze shop.
(Foto: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)