Twee twintigers, twee steden, twee kleuren. De Vlaamse boys van blackwave. maken ‘old school hiphop van nu’ met sexy grooves, jazzy keys, chille vibes en zinnige raps.
Tekst: Willem Jongeneelen, beeld: Tina Herbots
Hoewel amper begonnen, zijn zanger/producer Willem Ardui (uit Antwerpen) en rapper Jaywalker (Jean Atohoun uit Gent) in eigen land nu al genomineerd voor drie MIA’s (Music Industry Award): beste urban, beste band, grootste doorbraak. Ook mocht blackwave. op Eurosonic een Music Moves Europe Talent Award in ontvangst nemen.
Zee als metafoor
De naam blackwave. staat voor het contrast tussen de twee. ‘Black’ slaat op Jean en de zwarte muziek die hij maakt, ‘wave’ staat voor de golf waarop ze al surfend via het internet die muziek ontdekten. Willem: “Bovendien is de punt van een golf altijd wit, door het schuim. De zee is een mooie metafoor voor wat wij doen.”
Het duo knipt en plakt er lustig op los in de studio. Dat leverde het mini-album Mic Check en een aantal grote Belgische radio-hits op. Live staan ze met nog zes jonge twintigers op het podium en wordt er energiek gemusiceerd. “We vinden het minder interessant als muziek live exact klinkt als op een plaat”, aldus Willem. “We staan open voor alles wat hiphop te bieden heeft. Er zijn uitbundige tracks die uitnodigen tot dansen, maar ook smooth, mellow songs met meer jazzy grooves. Dat is precies wat onze generatie zo sterk maakt. We zien de verschillen, maar laten alles ook mooi samenvallen.”
Hiphop zonder ego’s, geweld en ellende van de straat
Waar de groepsleden op het Antwerpse festival We Are Open begin 2018 nog naar elkaar moest toegroeien, werd de band een paar maanden later voor de leeuwen gegooid tijdens prestigieuze festivals als Rock Werchter en Gent Jazz. Ze bleken snelle leerlingen, ook live overlopend van talent en boordevol originele ideeën. De muziek is vaak hoorbaar beïnvloed door ‘old school’ Amerikaanse hiphop. Het duo mixt die op een heel natuurlijke manier met elementen uit r&b, funk, disco en jazz.
Anders dan in veel hiphop draait het bij blackwave. niet om ego’s, geweld en ellende van de straat. De boodschap is vaak positief, hun gezichten lijken constant op standje vrolijk te staan. De show op Gent Jazz kon ook gesmaakt worden door fans van Prince, Outkast en de daar aanwezige heren van The Roots. De afsluitende song Elusive (zie clip), met de prachtige soulstem van gastvocalist David Ngyah, bezit de potentie van een wereldhit.