Het festivalseizoen moet nog in volle kracht losbarsten, maar in Amersfoort zijn ze al een eind op streek met het programma voor Rabobank Amersfoort Jazz.
Het festival, dat dit jaar van 23 tot en met 26 mei gehouden wordt in en rond de historische binnenstad, heeft twee zogeheten artists in residence.
De eerste is toetsenist en componist Jasper van ’t Hof, vorig jaar winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Van ’t Hof bespeelt op zaterdagmiddag het kerkorgel van de monumentale Sint Joriskerk in de binnenstad, in gezelschap van zangeres Izaline Calister en saxofoniste Kika Sprangers. Een niet eerder vertoonde combinatie.
Daarnaast neemt de toetsenist ook zijn befaamde band Pili Pili mee, waarmee hij al in de jaren ’80 van de vorige eeuw een verbinding legde tussen Afrikaanse muziek en Europese jazz. Op de afsluitende zondag van het festival geeft Van ’t Hof een soloconcert in één van de mooiste concertzalen van Nederland, de St. Aegtenkapel.
De tweede artist in residence is vocaliste Deborah Brown. Zij treedt onder meer op met Eric Ineke tijdens een tribute aan Dexter Gordon, wiens biografie tijdens het festival gepresenteerd wordt door zijn weduwe, eregast Maxine Gordon. Brown maakt ook deel uit van de line up van Henk Meutgeerts New Jazz Orchestra, dat aantreedt in het gezelschap van de Britse jazz- en rhythm ’n blues-legende Georgie Fame.
Andere acts die te zien en te horen zijn tijdens Amersfoort Jazz zijn onder meer het Nationaal Jeugd Jazz Orkest met Ruben Hein. De organisatie wil ook levende legendes eren, en heeft daarom de fameuze Britse jazz-funkband Shakatak geboekt. Shakatak scoorde wereldhits met zeer gelikte jazzfunk (Easier Said Than Done), maar treedt nog steeds veelvuldig op op jazzfestivals overal ter wereld. Een andere grote naam is de Spaanse mondharmonica-virtuoos Antonio Serrano. Tot slot is bekend dat Margriet Sjoerdsma, Bert van den Brink en Nathalie Schaap komen spelen.
In totaal zijn er gedurende vier dagen 80 concerten, alle, op twee na, gratis toegankelijk.
Een en ander past in de filosofie van festivaldirecteur Alexander Beets. ‘’Ik wil met dit programma zoveel mogelijk mensen met het jazzvirus infecteren en een nog breder publiek bereiken.’’