Na de succesvolle eerste editie van Utrecht Centraal wordt Utrecht op zondag 3 juni 2018 voor het tweede jaar op rij één groot muziekpodium. Op niet alledaagse plekken, zoals in stadstuinen, musea en winkels zijn er optredens van gevestigde namen (onder meer Eefje de Visser en het Rosa Ensemble) én jong talent, onder meer van de Herman Brood Academie, de Nederlandse Pop Academie en het Utrechts Conservatorium.
Het gratis toegankelijke stadsfestival toont de veelzijdigheid van Utrecht Muziekstad; elk muziekgenre is vertegenwoordigd. Als kers op de taart opent Colin Benders (a.k.a. Kyteman) voor één dag zijn Museum van Geluid, speciaal opgezet voor Utrecht Centraal.Na de succesvolle eerste editie van Utrecht Centraal wordt Utrecht op zondag 3 juni 2018 voor het tweede jaar op rij één groot muziekpodium. Het gratis toegankelijke stadsfestival toont de veelzijdigheid van Utrecht Muziekstad; elk muziekgenre is vertegenwoordigd. Als kers op de taart opent Colin Benders (a.k.a. Kyteman) voor één dag zijn Museum van Geluid, speciaal opgezet voor Utrecht Centraal.
Obsessie
Voor deze editie gebruikten de organisatoren van Utrecht Centraal een thema als inspiratiebron: ‘obsessie’. Dit is terug te zien in de programmering (bijvoorbeeld een optreden van Holland Baroque met de bijzondere Poolse pianist Leszek Możdżer, die geobsedeerd is door 432hz, een lager dan gebruikelijke stemming van de instrumenten) en in de voorgestelde routes. Een ander mooi voorbeeld is Colin Benders, die zijn trompet al een aantal jaar niet heeft aangeraakt omdat hij volledig in de ban raakte van de modulaire synthesizer.
Kyteman
Colin Benders’ Museum van GeluidColin Benders, die furore maakte onder de naam Kyteman, bouwt speciaal voor Utrecht Centraal een klankexpositie op de inspirerende locatie De Werkspoorkathedraal, waarin zijn obsessie voor de modulaire synthesizer centraal staat. De modulaire synthesizer is een zelf samen te stellen instrument met ontelbare effectmodules, knoppen, schuiven en kabels. Benders raakte hierdoor gefascineerd vanwege de kans die het instrument biedt om compleet unieke klanken te creëren.Samen met internationale modulaire synthesizer-specialisten maakt curator Benders de dagen voorafgaand aan het festival speciaal op de ruimte gemaakte composities. Hun werk wordt aangevuld met creaties van lichtkunstenaars als Jerobeam Fenderson en Tearing light from sound. Het Museum van Geluid is zondag 3 juni 2018 open van 11.00-19.00 uur.
Meer over Colin Benders’ Museum van Geluid
Eefje de Visser
Tijdens Utrecht Centraal klinkt door de hele binnenstad, zowel binnen als buiten, muziek. De poppodia TivoliVredenburg, EKKO, De Helling en dB’s presenteren gezamenlijk een programma op het Domplein, met optredens van LUWTEN, Figgie en Akula Rhythm Band. Het festival gaat door tot in de avond, met naast eerdergenoemde namen ook optredens van onder meer rebellencollectief Pynarello, Bram Stadhouders (met het befaamde straatorgel De Drie Pruiken uit de collectie van Museum Speelklok), DJ/producer Nuno dos Santos en een van de acht Dutch Harp-finalisten. De dag wordt afgesloten door Eefje de Visser, in de tuin van het Centraal Museum.