Menu Sluiten

Boi Akih ontvangt Indonesische Cultuurprijs

Op 17 september ontving ensemble Boi Akih in Jakarta tijdens de Anugerah Kebudayaan Indonesia (AKI), de Cultuurprijs Indonesië, in de categorie Buitenlandse Instellingen en Individuen.

Dit eerbetoon erkent de uitzonderlijke bijdrage van Boi Akih aan de promotie en het behoud van de Indonesische cultuur op internationaal niveau. Boi Akih wordt geprezen voor hun inzet om de Indonesische muziek en culturele tradities wereldwijd te verspreiden. Hiermee verspreiden ze de rijke culturele geschiedenis van Indonesië.

Het juryrapport 

Boi Akih is een jazzgroep uit Nederland die elementen van etnische Indonesische muziek, met name uit de Molukken, Sunda en Bali, integreert.  Zangeres Monika Akihary is van Molukse afkomst en is samen met componist-gitarist Niels Brouwer oprichter van Boi Akih. Dat deden ze in 1997 nadat ze allebei waren teruggekeerd van een kunststudie in Indonesië.

Molukse taal

In haar muziek gebruikt Monica vaak de oorspronkelijke taal van haar voorouders, namelijk het Haruku uit de Molukken. Het gebruik van deze taal heeft erkenning gekregen van taalkundigen. Monica en Niels blijven hun gebruik van de Haruku-taal in hun muziek verder ontwikkelen. Ze werken daarin samen met de Molukse gemeenschap en een team van de Universiteit Leiden.

Ontwikkeling

Sinds de oprichting in 1997 heeft Boi Akih zich voortdurend ontwikkeld, en de groep heeft inmiddels 10 albums uitgebracht. Ze hebben opgetreden op verschillende internationale muziekfestivals, waaronder het North Sea Jazz Festival, Festival Radio France en het Korea Music Festival. In 2023 ontving Monica de prestigieuze Boy Edgar Prize.

Eerste Nederlanders

Akihary en Brouwer zijn de eerste Nederlanders die deze prijs ontvangen. Aan de prijs is is een bedrag van zo’n € 5000 verbonden.

 

Deel bericht

Laatste nieuws