Op de Jazzdag in Rotterdam is de Buma Boy Edgarprijs is toegekend aan saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma. Dat maakte jurysecretaris Willem Kniknie bekend. Postma was zelf aanwezig bij de aankondiging.
Onderdeel van de prijs is een door de winnares zelf samen te stellen concertavond op 9 december 2015 in het Bimhuis te Amterdam. Bij die gelegenheid zal haar de Buma Boy Edgarprijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.
Nog voor dat zij in 2003 cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam werd het buitengewone talent van Tineke Postma (1978) in binnen- en buitenland al opgemerkt. Techniek, lyriek, verrassende harmonische inzichten, originele composities en een direct herkenbare eigen sound: de in Heerenveen geboren saxofonist lijkt werkelijk alles mee te hebben. Amerikaanse topmusici als Geri Allen (piano), Terri Lyne Carrington (drums), Esperanza Spalding (bas) en haar voormalige leermeester Greg Osby vinden het een creatieve uitdaging om met de Nederlandse te spelen. Haar viel zelfs de eer ten beurt om met legendarische musici op te treden zoals Wayne Shorter en op twee met een Amerikaanse Grammy onderscheiden cd’s mee te spelen, Beautiful Live van Dianne Reeves en The Mosaic Project van Terri Lyne Carrington. Maar ook haar Nederlandse kwartet met onder meer pianist Marc van Roon wordt bejubeld. Postma heeft inmiddels vele nationale en internationale muziekprijzen op haar naam staan en kreeg lovende recensies naar aanleiding van de zeven albums die zij uitbracht en de concerten die zij gaf, wereldwijd.
Uit het juryrapport:
Wat bij Tineke Postma vooral opvalt is de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten.
…. zowel op alt- als sopraansaxofoon is haar toon klip en klaar, direct en zonder opsmuk. In haar bagage is geen plaats voor clichés, fratsen of mooidoenerij, ze kiest haar noten zorgvuldig en heeft daarbij een bijzonder gevoel voor melodie en harmonie.
Een verdere constante in de loopbaan van de saxofonist is dat zij een uitstekende bandleider is…… Vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau.
Ondanks het feit dat Tineke Postma een gevestigde naam en een onmiskenbaar ambassadeur voor de Nederlandse jazz is, beschikt ze over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie, om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz.