1. All Or Nothing At All (album: Harry James en Frank Sinatra, The Complete Recordings, Columbia Legacy)
Opgenomen in 1939, toen Sinatra nog een nederige band singer was bij het orkest van Harry James. Achter de drums zat Buddy Rich, drinkmaatje en soms ook ruziemaker. In 1943 werd de plaat pas een groot succes toen de zanger begon aan een solocarriëre.
2. Without A Song (album: The Song Is You, RCA)
In 1940 stapte Sinatra over naar een van de toenmalige toporkesten, die van trombonist Tommy Dorsey. Dit stuk is uit 1942; in de tussenliggende jaren had FS duidelijk veel van de ademtechniek van Dorsey afgekeken.
3. Sweet Lorraine (album: The Best Of The Columbia Years)
De leukste platen zijn niet altijd de officiële. Zoals dit tussendoortje uit 1946. De song werd opgenomen door de zgn. Metronome All Stars, de winnaars van de jazzpoll. Sinatra stond toen al op eigen benen; hij werd begeleid door o.a. Coleman Hawkins, Johnny Hodges, Buddy Rich en Nat King Cole (op piano!).
4. I’m A Fool To Want You (album: The Best Of The Columbia Years)
Hij schreef er zelf aan mee. De song (opgenomen in 1951) groeide uit tot een standard die door iedereen werd gezongen – laatst nog door Bob Dylan. Een zeer emotionele vertolking, uit de tijd toen Sinatra uit de gunst was en onophoudelijk problemen had met partner Ava Gardner.
5. Don’t Worry ‘Bout Me (album: This Is Sinatra Vol. 1, Capitol)
Een triomfantelijke wederopstanding. Een nieuw label (Capitol), een Oscar voor een filmrol en een nieuwe arrangeur: Nelson Riddle. Dit komt uit de tweede studiosessie van Sinatra en Riddle, april 1953. Hij zong het lied tot aan zijn dood.
6. Last Night When We Were Young (album: In The Wee Small Hours, Capitol)
Een hoogstandje uit het eerste zgn. conceptalbum (1954) voor Capitol. Vrienden noemden dit ook wel ‘het Ava-album’, een verzameling vol trieste torch songs. Ook live was dit altijd weer een indrukwekkend moment.
7. Just One Of Those Things (album: Swing Easy, Capitol)
Hij deed het een decennium lang om-en-om. Swingende albums naast treurige mood-platen, en tussendoor dan nog singles voor de hitparade. Dit is uit een van de eerste juichende swingalbums (1954) met een definitieve vertolking.
8. Angel Eyes (album: Frank Sinatra Sings For Only The Lonely, Capitol)
Een song uit het magnum opus van FS, ook wel betiteld als het ‘suicide album’ (1958). Angel Eyes hoort bij de top vijf van de ‘saloon songs’- liedjes over mannen die in bars hangen om hun verdriet te verzuipen. Ook dit lied was geknipt voor een zanger die kon acteren.
9. In The Still Of The Night (album: Ring-A-Ding-Ding, Reprise)
Een eigen label: Reprise, ’to play and play again’. Het is 1960 en FS zong ook nog liedjes voor enkele Capitol-platen. De arrangeur was de jonge Johnny Mandel en de band zat vol jazzmusici.
10. Indian Summer (album: Francis A. & Edward K., Reprise)
FS maakte maar één plaat met Duke Ellington, en dat was helaas geen onverdeeld succes. Toch stonden er enkele juweeltjes op dit album uit 1967, zoals Indian Summer, dat Sinatra ook bij Tommy Dorsey had gezongen (‘my eyeballs jumped almost out’). Met een prachtsolo van altist Johnny Hodges!